Skip to content

Gliukomananas – skrandį „apgaunančios“ skaidulos lieknėjimui ir cukraus kontrolei. Kaip jis dar panaudojamas mokslo srityje?

Gliukomananas – skrandį „apgaunančios“ skaidulos lieknėjimui ir cukraus kontrolei. Taip pat neįtikėtinas jo panaudojimas mokslo srityje

Jeigu ieškote natūralių alternatyvų svorio kontrolei ar cukraus balansui kraujyje palaikyti, jums gali tikti gliukomananas. Ši gamtinės kilmės medžiaga viešpatauja maisto papildų kategorijoje, kaip alkį malšinanti, cholesterolį mažinanti ir kitokias naudas organizmui suteikianti skaidula. Negana to, ši medžiaga turi didžiulių perspektyvų ir kitose pramonės šakose, paversdama ateities sprendimus tvaresniais ir ekologiškesniais. Susipažinkime, kas toks yra gliukomananas, kaip jis vartojamas, kur panaudojamas ir kada jo mityboje reikėtų vengti.

Kas yra gliukomananas?

Gliukomananas nėra joks laboratorijoje sukurtas išradimas – tai paprasčiausiai natūraliai aptinkama vandenyje tirpi maistinė skaidula, išgaunama iš konjako (Amorphophallus konjac) šaknies. Ši medžiaga sudaryta iš polisacharidų, arba tiksliau kalbant, iš manano oligosacharido, sudaryto iš manozės cukraus molekulių.

Konjakas - augalas, iš kurio šaknies išgaunamas gliukomananas
Konjakas – augalas, iš kurio šaknies išgaunamas gliukomananas

Dažniausiai prekyboje gliukomananas parduodamas jau paruoštoje smulkių, baltų arba šviesiai gelsvų miltelių forma, kurių lengva, puri konsistencija primena krakmolą arba itin smulkią cukraus pudrą. Šios skaidulos beveik neturi jokio skonio ir kvapo: nei saldus, nei kartus, todėl lengvai pritaikomas maisto papilduose ar gaminant įvairius produktus.

Reaguodamos su vandeniu, šios skaidulos stipriai išbrinksta (tūris gali padidėti net iki 50–60 kartų!), virsta drebutine, klampia gelio pavidalo medžiaga. Konsistencija tampa gleivinga, slidi, šiek tiek elastinga, tačiau skonis ir aromatas nepasikeičia. Dėl šių savybių gliukomananas dar kartais vadinamas augaliniais klijais.

Kokia gliukomanano nauda žmogui?

Kaip ir bet kurios kitos maistinės skaidulos, gliukomananas daugiausia naudos turi virškinimo sistemai. Tačiau pastebima ir kita ilgalaikė nauda, pavyzdžiui:

  • Lieknėjimo priemonė. Gliukomananas sugeria didžiulį kiekį vandens (50 kartų daugiau nei jo svoris), todėl išbrinksta ir užpildo skrandį. Tai sukuria sotumo jausmą, dėl kurio suvartojama mažiau kalorijų ir sumažėja apetitas.
  • Lėtina ir gerina virškinimą. Drebučiai veikia kaip prebiotikas, skatina gerųjų bakterijų augimą, padeda nuo vidurių užkietėjimo, pagerina virškinimą.
  • Cholesterolio mažintojas. Tyrimai rodo, kad gliukomananas suriša tulžies rūgštis, todėl organizmas turi naudoti daugiau kūne esančio cholesterolio naujai tulžiai gaminti. Tai savo ruožtu gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio (LDL) kiekį kraujyje.
  • Cukraus kiekio reguliatorius. Susiformavęs gelis iš išbrinkusio gliukomanano lėtina maisto judėjimą virškinimo trakte, todėl angliavandeniai ir riebalai įsisavinami lėčiau. Tai naudinga cukraus kiekiui kraujyje reguliuoti todėl tinka diabetikams.
Konjako šaknis, iš kurios gaminamas gliukomananas
Konjako šaknis, iš kurios gaminamas gliukomananas

Kur naudojamas gliukomananas?

Nepaisant gliukomanano papildų, kapsulių, tablečių ar miltelių, šios skaidulos neretai naudojamos ir kituose maisto produktuose.

  • Gliukomanano galite rasti širataki makaronų sudėtyje. Šis produktas beveik neturi kalorijų ir plačiai pritaikomas Rytų Azijos virtuvės patiekaluose.
  • Šios skaidulos praverčia ir veganiškuose patiekaluose, nes gali būti naudojamas kaip tirštiklis sriuboms, padažams, pudingams, desertams vietoj želatinos, agaro ar krakmolo.
  • Įmaišytas į skysčius (vandenį, sultis, kokteilius) jis tampa želė pavidalo gėrimu. Juo praturtinami sveikuoliški kokteiliai, baltyminiai gėrimai, vaisių sultys, paversdami gėrimus skaidulų šaltiniu.
  • Jei ruošiate mažai angliavandenių turinčius kepinius (duona, bandelės, sausainiai), gliukomananas pagerina šių produktų tekstūrą, sumažina angliavandenių kiekį. Šios skaidulos taip pat padeda išlaikyti kepinių drėgnumą, nes pasižymi gera vandens sulaikymo savybe.

Netradicinis gliukomanano panaudojimas: nuo bioplėvelių iki vandens valymo sistemų

Gliukomanano panaudojimas nesibaigia tik ties maisto ir farmacijos industrija, nes mokslininkai rado ir kitų tvarių būdų panaudoti šią ypatingą medžiagą. Štai kokie produktai gali būti sukurti naudojant gliukomananą ir jo savybes:

  • Mokslininkai sukūrė mišinį iš 99 % gliukomanano ir alavijo, kuris veikia kaip daugiafuncinis bioplastiko lakštas ar plėvelė. Ši medžiaga kambario temperatūroje išlieka stabili 2 metus net veikiant elektronų spinduliuotei. Be to, geras šios bioplėvelės elastingumas ir tempimo jėga atitinka maisto industrijoje naudojamų pakuočių standartus.
  • Gliukomanano jau galite rasti ir kai kurių kosmetikos priemonių sudėtyje. Jis naudojamas drėkinančiuose kremuose ir serumuose, nes puikiai sulaiko vandenį ir gali padėti odai išlikti elastingai. Taip pat, jis plačiai naudojamas natūraliose veido kaukėse, nes virsdamas geliu padeda valyti odą ir reguliuoti riebalų išsiskyrimą. Iš šio angliavandenio taip pat gaminamos natūralios augalinės konjako kempinės, skirtos švelniam veido ir kūno šveitimui.
  • Pirmieji žingsniai tyrimų sferoje leidžia prognozuoti, kad gliukomananas gali būti pritaikomas vandenvaloje kaip vandens valymo membranų dalis. Jis gali tapti ekologiška filtravimo medžiaga, nes hidrofilinės savybės leidžia jį naudoti sunkiesiems metalams ir teršalams sugerti.
  • Gliukomananas neaplenkia ir tekstilės pramonės – jis naudojamas kaip natūralūs klijai tekstilės apdirbimo procesuose. Kadangi šios skaidulos yra biologiškai skaidžios, gliukomananas gali padėti sumažinti sintetinių pluoštų gamybą ir jų sukeltą taršą.
  • Na o grįžtant į farmacijos sritį ir laboratorijas, tai šios skaidulos jau dabar naudojamos vaistų kapsulėse kaip natūralus rišiklis arba kontroliuojamo atpalaidavimo medžiaga. Be to, dėl skysčio sugeriamumo ir drėgnos aplinkos palaikymo jis gali būti naudojamas žaizdų tvarsčiuose. O netikėčiausias jo potencialus panaudojimas farmacijoje – biosensorių komponentas diabetikams, galintis padėti reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje.

Kaip vartoti gliukomananą?

Turbūt nesiruošiate gliukomanano naudoti biologinio plastiko, tvarsčių ar vandens filtravimo membranų gamybai namų sąlygomis, todėl pasidalinsime, kaip jį vartoti mums įprastu būdu kaip maisto papildą.

Gliukomananas

Dažniausiai rekomenduojama gliukomanano dozė suaugusiam žmogui sudaro 1–3 g, vartojant jį 3 kartus per dieną prieš valgį (pusvalandis iki numatomo pavalgymo). Būtina žinoti, kad jį privaloma užgerti didele stikline vandens (250–500 ml), nes priešingu atveju gali sukelti užspringimo pavojų. Be to, jo nerekomenduojama vartoti prieš miegą, nes gali sukelti diskomfortą skrandyje. O jei pradedate gliukomananą vartoti pirmus kartus, geriau pradėkite nuo mažų dozių palaipsniui ją didinant.

Laukiami rezultatai dažniausiai matomi per kelias savaites, jei derinama su subalansuota mityba ir aktyviu gyvenimo būdu.

Gliukomanano galima vartoti ir vaikams (nors ir ne visiems), tačiau jiems reikalinga itin atidi priežiūra. Šio papildo vartojimas vaikams susijęs su virškinimo pagerinimo ir vidurių užkietėjimo kontrolės tikslais.

  • Vaikams iki 6 metų  nerekomenduojama jo vartoti dėl užspringimo rizikos.
  • 6–12 metų vaikams maksimali gliukomanano dozė esti 1 g 2–3 kartus per dieną, visada su didele stikline vandens.
  • Vyresniems nei 12 metų galima vartoti kaip suaugusiems, bet pradėti nuo mažesnių dozių (apie 1 g 2 kartus per dieną).

Gliukomanano sukeliamos šalutinės pasekmės

Nors apie gliukomananą galima papasakoti daug gerų dalykų, tačiau ir jo vartojimo atveju „ne viskas, kas atrodo gera, baigiasi gerai“. Kai kuriais kartais gliukomananas gali sukelti nepageidaujamų reiškinių sveikatai, o jautresni asmenys apskritai turi jo vengti. Pavyzdžiui:

  • Didesnės dozės gali sukelti pilvo pūtimą, dujų kaupimąsi, viduriavimą, vidurių užkietėjimą, spazmus ar diskomfortą žarnyne. Gliukomananas vengtinas asmenims su žarnyno nepraeinamumu.
  • Jei gliukomananas nepakankamai užgeriamas vandeniu, jis gali išbrinkti gerklėje ir sukelti užspringimą ar stemplės užsikimšimą. Jo reikėtų vengti žmonėms su rijimo sutrikimais arba stemplės problemomis.
  • Gliukomananas gali lėtinti maistinių medžiagų, ypač riebaluose tirpių vitaminų (A, D, E, K), įsisavinimą.
  • Kadangi gliukomananas lėtina angliavandenių įsisavinimą, jis gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje. Tai gali būti problema diabetikams, vartojantiems vaistus nuo diabeto, nes gali sukelti hipoglikemiją.
  • Dėl įtakos nėščioms ir žindančioms moterims nėra pakankamai tyrimų, įrodančių visišką saugumą, todėl ši grupė moterų gliukomanano turėtų atsisakyti.
  • Gliukomananas gali sumažinti kai kurių vaistų poveikį, todėl juos reikėtų vartoti bent valandą prieš arba dvi valandas po gliukomanano vartojimo.

Šaltiniai:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1026918525000150
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0144861718310518
https://www.healthline.com/nutrition/glucomannan
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-205/glucomannan

Nuotraukos asociatyvinės ©canva.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *