Vitaminas U, dar žinomas kaip S–metilmetionino sulfonijaus chloridas, yra vienas iš mokslo pasaulyje labiausiai neįvertintų junginių, atliekantis nepaprastai svarbų vaidmenį mūsų virškinimo sistemoje. Šis vandenyje tirpus junginys yra būtinas skrandžio gleivinės regeneracijai, opų gijimui ir virškinimo procesų normalizavimui.
Nors daugelis žmonių nėra girdėję apie vitamino U svarbą, o jis netgi nėra priskiriamas „tikriesiems“ vitaminams, tačiau šis junginys gali būti tikras išsigelbėjimas tiems, kurie kenčia nuo skrandžio ligų. Šiame straipsnyje išsamiai apžvelgsime vitamino U svarbą, jo šaltinius, naudą sveikatai, trūkumo požymius bei rekomendacijas jo vartojimui.
Kas yra vitaminas U?
Vitaminas U savo pavadinimą gavo nuo anglų kalbos žodžio „ulcer“ (opa), nes pirmą kartą buvo pripažintas kaip veiksminga priemonė gydant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opas. Terminą „vitaminas U“ 1950–aisiais sukūrė amerikietis mokslininkas daktaras Garnett Cheney, kuris atrado, kad žalių kopūstų sultys turi nepaprastas gydomąsias savybes.
Natūralioje formoje randamas junginys vadinamas S–metilmetioninu (SMM), o vitaminu U vadinama ši aktyvi forma, kuri randama kopūstų sultyse ir kituose augaliniuose šaltiniuose.
Mūsų organizmas gali gauti vitaminą U tik su maistu, nes pats jo gaminti negali. Įdomu tai, kad vitaminas U yra jautrus temperatūros poveikiui – termiškai apdorojant maistą, didelė dalis šio junginio praranda savo aktyvumą.
Vitaminas U yra viena iš pagrindinių skrandžio gleivinės „atkūrimo medžiagų“, be kurios negalėtų vykti daugelis gydomųjų procesų. Šis junginys dalyvauja metilo grupių apykaitoje, veikia kaip antioksidantas ir padeda regeneruoti pažeistus audinius.

Vitamino U nauda sveikatai
Nors dažniausiai vitaminas U siejamas su skrandžio ligų gydymu, tačiau šis junginys teikia naudą ir kitoms organizmo sistemoms. Taigi, kuo naudingas vitaminas U kiekvieno iš mūsų organizmui?
- Vitaminas U vaidina esminį vaidmenį virškinimo sistemos sveikatoje. Jis skatina apsauginių skrandžio gleivių gamybą, padeda regeneruoti pažeistą gleivinę ir normalizuoja skrandžio rūgštingumo lygį. Pakankamas vitamino U kiekis užtikrina, kad skrandžio sienelės galėtų efektyviai apsisaugoti nuo rūgščių poveikio.
- Opų gijimas. Vitaminas U, vartojamas žalių kopūstų sulčių pavidalu 100 pacientų su peptinėmis opomis, veiksmingai skatino greitą nekomplikuotų peptinių opų gijimą. Dvylikapirštės žarnos opų vidutinis gijimo laikas buvo tik 10,4 dienos, palyginti su 37 dienomis naudojant standartinį gydymą.
- Vitaminas U mažina uždegimą ir su juo susijusius gastroezofaginio refliukso, rėmens ir skausmo po krūtinkauliu bei nugaros vidurinėje dalyje simptomus.
- Kepenų apsauga. Gyvūnų tyrimuose vitaminas U padėjo atkurti kai kuriuos kepenų pažeidimus, sukeltus prieštraukulinio vaisto valpro rūgšties. Tai rodo potencialų vitamino U poveikį kepenų apsaugai nuo toksinų.
- Cholesterolio reguliavimas. 8 savaičių tyrime žmonėms, kurie gavo po 1,5 gramo vitamino U per dieną, DTL (gerojo) cholesterolio lygis padidėjo ir beveik 10 % sumažėjo bendrojo cholesterolio rodikliai.
- Vitaminas U padeda žaizdų gijimui skatindamas žmogaus odos fibroblastų augimą ir migraciją. Tyrimai rodo, kad vitaminas U gali pagreitinti žaizdų gijimą ir apsaugoti nuo UV spindulių poveikio.
Kodėl vitaminas U būtinas skrandžio sveikatai?
Skrandžio ligos – tai tokios būklės, kai vitamino U svarba yra itin reikšminga. Šis junginys tampa ne tik naudingu, bet ir būtinu elementu skrandžio gleivinės atkūrimui ir gydomajam procesui. Vitamino U svarba virškinimo ligų gydyme pagrįsta daugybe mokslinių tyrimų ir yra pripažinta alternatyviosios medicinos specialistų.
Jau 1940–ųjų metų pabaigoje daktaro Garnett Cheney tyrimai parodė pagerėjusį peptinių opų gijimą žmonėms, kurie vartojo žalių kopūstų sultis. Šis mokslinių tyrimų pradininkas atliko net tris atskirus tyrimus, kurie visi patvirtino vitamino U veiksmingumą.
Vitaminas U atlieka lemiamą vaidmenį šiuose procesuose:
- Gleivinės regeneracija. Vitaminas U gali paskatinti virškinamojo trakto gleivinės žaizdos paviršiaus taisymą ir gijimą, taip pat gali pagerinti virškinamojo trakto motorinę funkciją.
- Apsauginių gleivių gamyba. Vitaminas U stimuliuoja apsauginio skrandžio gleivių sluoksnio gamybą, kuris apsaugo skrandžio sieneles nuo rūgšties poveikio.
- Rūgštumo reguliavimas. Vitamino U pagrindinė funkcija yra reguliuoti skrandžio sulčių išskyrimą, taip padedant palaikyti optimalų pH lygį skrandyje.
- Uždegimo slopinimas. Vitaminas U mažina uždegimo procesus virškinamajame trakte, o tai ypač svarbu lėtinio gastrito ir kitų uždegimo ligų atveju.
Be to, vitaminas U:
- padeda normalizuoti skrandžio motoriką;
- mažina skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opų recidyvų riziką;
- gerina bendras virškinimo funkcijas;
- saugo nuo nesteroidinių vaistų šalutinio poveikio.
Kiek vitamino U vartoti skrandžio problemų atveju?
Tyrime, kuris parodė teigiamą vitamino U papildų poveikį, buvo naudojama 300 mg per dieną dozė, sumažinant dispepsijos simptomų sunkumą pacientams su lėtiniu gastritu.
Rekomenduojamos dozės skrandžio problemų atveju:
- Profilaktikai: 100–300 mg per dieną
- Ūmių simptomų malšinimui: 200–400 mg per dieną
- Opų gydymui: pirminiuose tyrimuose buvo naudojamas 1 litras žalių kopūstų sulčių per dieną
Tačiau asmenims, kurie jau anksčiau yra turėję rimtų skrandžio problemų, serga lėtinėmis virškinimo ligomis ar vartoja vaistus, kurie gali pažeisti skrandžio gleivinę, gydytojai gali rekomenduoti individualias dozes. Didesnes vitamino U dozes galima vartoti tik prižiūrint gydytojui.
Vitamino U šaltiniai
Taigi, vitaminas U yra vienas iš nepakeičiamų junginių skrandžio sveikatai. Todėl kiekvienas, kuris kenčia nuo virškinimo problemų, turėtų rūpintis, jog šio svarbaus junginio jam netruktų. O jo šaltiniai gali būti tiek natūralios kilmės, tiek sintetiniai maisto papildai.
Geriausi vitamino U šaltiniai: žali kopūstai, brokoliai, Briuselio kopūstai, lapiniai kopūstai, kaliaropės – trumpiau tariant dauguma bastutinių šeimos daržovių.

Kiti svarbūs šio junginio šaltiniai:
- Mėlynžiedės liucernos daigai, špinatai, pomidorai, salierai, kviečiai, ropės, ridikėliai ir petražolės.
- Kelių rūšių arbatos yra vitamino U šaltiniai. Žaliosios arbatos lapeliai (taigi, ir pati žalioji arbata) yra geri šio junginio šaltiniai.
- Vitaminas U natūraliai randamas kopūstuose, žaliuose daržovių lapuose ir kiaušinio trynyje.
Svarbu žinoti, kad vitaminas U atrodo daug veiksmingesnis, jei suvartojamas iš šviežių daržovių, o virimas gali sumažinti jo veiksmingumą. Todėl rekomenduojama daržoves valgyti žalias arba minimaliai termiškai apdorotas.
Vitamino U maisto papildai
Vitamino U papildai yra dar vienas būdas užtikrinti pakankamą šio junginio kiekį. Jie ypač svarbūs tam tikroms žmonių grupėms, tokioms kaip žmonės, sergantys skrandžio ligomis, lėtiniu gastritu, virškinimo sutrikimais ir tie, kurie negali gauti pakankamai vitamino U iš maisto.
Vitamino U papildai gali būti įvairių formų – tabletės, kapsulės. Jie taip pat gali būti įtraukti į specialius virškinimo sistemai skirtus kompleksus.
Nors vitamino U papildai paprastai yra saugūs, visada rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytoju prieš pradedant vartoti bet kokius papildus, ypač jei jau vartojate vaistus ar turite sveikatos problemų.

Rekomenduojamos vitamino U dozės (lentelė)
Rekomenduojamos vitamino U dozės skiriasi priklausomai nuo sveikatos būklės ir tikslų. Jos nustatomos remiantis moksliniais tyrimais ir praktine patirtimi.
Grupė | Rekomenduojama vitamino U dozė (mg/ per dieną) |
Sveiki suaugusieji (profilaktikai) | 100–200 mg |
Skrandžio problemų turintys | 200–400 mg |
Ūmių opų gydymui | 300–500 mg |
Lėtinio gastrito atveju | 300 mg |
Refliukso ligos gydymui | 200–300 mg |
Vyresnio amžiaus žmonės | 200–300 mg |
Asmenims, turintiems rimtų virškinimo sutrikimų, tokių kaip peptinės opos, sunkus gastritas ar refliukso liga, gali būti rekomenduojamos didesnės dozės. Taip pat didesnės dozės gali būti rekomenduojamos žmonėms, vartojantiems vaistus, kurie gali pažeisti skrandžio gleivinę.
Tačiau svarbu neviršyti saugių vitamino U dozių be gydytojo konsultacijos. Nors vitaminas U laikomas saugiu, per didelis jo kiekis gali sukelti šalutinius poveikius.
Vitamino U ir kitų medžiagų sąveika (lentelė)
Vitaminas U organizme veikia ne izoliuotai, o kartu su kitomis maistinėmis medžiagomis ir vaistais. Šių medžiagų tarpusavio sąveika turi didelę įtaką jų efektyvumui ir poveikiui sveikatai.
Sąveikaujanti medžiaga | Poveikis ir sąveikos pobūdis |
Vitaminas C | Pagerina vitamino U įsisavinimą iš maisto. Rekomenduojama vitamino U šaltinius vartoti kartu su vitamino C turtingais produktais |
Glutaminas | Kopūstų sultyse, kuriose yra vitamino U, taip pat yra glutamino aminorūgšties, kuri papildomai palaiko virškinimo sistemos sveikatą |
Antioksidantai | Vitaminas E ir A stiprina vitamino U antioksidacinį poveikį |
Protonų siurblio inhibitoriai | Vitaminas U gali sumažinti šių vaistų poreikį peptinių opų gydyme |
Nesteroidiniai vaistai | Vitaminas U palaiko normalų skrandžio gijimo procesą po nesteroidinių priešuždegiminių vaistų poveikio |
Antibiotikai | Vitaminas U gali padėti atkurti skrandžio gleivinę po antibiotikų kurso |
Ar galima perdozuoti vitamino U?
Nors dažniausiai kalbama apie vitamino U trūkumą ir jo keliamus pavojus virškinimo sistemai, perteklinis šio junginio vartojimas taip pat gali kelti tam tikrų problemų. Kadangi vitaminas U yra vandenyje tirpus junginys, organizmas paprastai pašalina jo perteklių su šlapimu, tačiau nuolat vartojant didelius kiekius, gali atsirasti nepageidaujamų pasekmių.
Pagrindinės problemos, susijusios su pertekliniu vitamino U vartojimu:
- Virškinimo sutrikimai. Kai kuriems žmonėms per didelis vitamino U kiekis gali sukelti virškinimo sutrikimus, tokius kaip pykinimas, pilvo pūtimas ar viduriavimas. Tai ypač aktualu vartojant didelius žalių kopūstų sulčių kiekius.
- Alerginės reakcijos. Asmenys, alergiški kopūstams ar kitoms bastutinių šeimos daržovėms, turėtų elgtis atsargiai. Gali atsirasti odos bėrimų, niežėjimo ar kitų alerginių reakcijų.
- Skydliaukės funkcijos poveikis. Didelių bastutinių šeimos daržovių kiekių vartojimas gali paveikti skydliaukės funkciją dėl goitrogenų, kurie taip pat randami šiuose produktuose.
Nustatyta maksimali saugi vitamino U dozė suaugusiems paprastai neviršija 500 mg per dieną, nebent kitaip nurodo gydytojas. Tačiau daugumai žmonių pakanka vartoti 200–300 mg per dieną, kad patenkintų savo organizmo poreikius.
Atsižvelgiant į galimą vitamino U pertekliaus žalą, svarbu vartoti šį junginį atsakingai ir neviršyti rekomenduojamų dozių, nebent tai būtų medicininė rekomendacija.
Taigi, vitaminas U yra gyvybiškai svarbus junginys, atliekantis daugybę svarbių funkcijų mūsų virškinimo sistemoje – nuo skrandžio gleivinės regeneracijos ir opų gijimo iki uždegimo procesų slopinimo ir apsauginių funkcijų stiprinimo. Nors jis nėra oficialiai pripažįstamas tikruoju vitaminu, jo svarba skrandžio sveikatai yra neginčijama.
Šaltiniai:
- https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-u
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC1521464/
- https://www.clinikally.com/blogs/news/vitamin-u-unveiling-benefits-side-effects-foods-and-more
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC12133511/
- https://www.medicinenet.com/vitamin_u_what_is_it_health_benefits_and_sources/article.htm
Nuotraukų šaltinis ©canva.